Wat is Yield to Maturity? Wat is YTM? Dit zijn begrippen die je vast wel eens bent tegengekomen bij het beleggen in obligaties. In dit artikel leg ik uit wat Yield to Maturity is en hoe jij dit kunt gebruiken om verstandig te beleggen!


Wat betekent Yield to Maturity?

Dat de Yield to Maturity vaak afgekort wordt tot YTM heeft te maken met de vertaling. YTM is een methode die je gebruikt om te bepalen hoeveel obligaties opleveren.

De berekening van de YTM worden gebruikt bij analyses van nulcouponobligaties. Even een paar stapjes terug. Ik heb onlangs een artikel geschreven over de voordelen van zero coupon obligaties. Om een lang verhaal kort te maken: dit zijn obligaties waarbij je een bepaalde looptijd afspreekt met een bedrijf tegen een vaste rente. De koers ontstaat dan door mensen die investeren in die obligatie. De rente, dat coupons wordt genoemd, wordt opgespaard en aan het einde van de looptijd uitbetaald.

Yield to Maturity

En nu weer terug naar de Yield to Maturity. Laten we even kijken naar de losse componenten.

De Yield is hetzelfde als de omzet. Bij een nulcouponobligatie heeft een obligatie een vaste looptijd. Stel, dit is 20 jaar. Wanneer jij dit 20 jaar laat staan, krijg jij na die 20 jaar je investering plus het rendement dat je in de tussentijd hebt opgebouwd terug. Dit totaalbedrag is dan de Yield.

De Maturity is de periode. Deze looptijd loopt vanaf de startdatum van een obligatie (het jaar van oprichting) tot de einddatum van de obligatie (het jaar waarin de lening wordt stopgezet en jouw vermogen wordt uitbetaald). Maturity wordt vertaald naar 'volwassenheid'. Met andere woorden: de maturity is de periode waarin een obligatie groeit naar het einde van de looptijd.


Hoe bereken je Yield to Maturity?

De Yield to Maturity (YTM) is het product van de Yield, de Maturity en de koers. Met deze informatie kun jij dit berekenen, wat wordt uitgedrukt in een percentage. Hoe hoger de Yield to Maturity, hoe meer rendement jij hebt behaalt.

Ik heb al uitgelegd wat de Yield en de Maturity is, dus kunnen we nu kijken naar de koers. De hoogte van de koersen van een obligatie ontstaat door het aankopen en verkopen op de beurs. Hoe populairder de obligatie, hoe meer mensen hierin investeren, hoe meer de koersen stijgt.

Alle componenten samen vormen de Yield to Maturity (YTM) Het berekenen hiervan geeft een percentage. Zie onderstaande voorbeelden, waarin we vergelijken hoe de Yield kan verschillen:

Met deze methode voor de berekening van een obligatie kun je zien welke obligatie meer op zou leveren. De linker grafiek heeft een hoge Yield to Maturity, de rechter grafiek heeft een lage Yield to Maturity. En daardoor kun je ook stellen dat het effectief rendement van de obligatie met de hoge Yield to Maturity hoger is dan het effectief rendement van de obligatie met de lagere Yield to Maturity.


Wat heb je aan Yield to Maturity?

De Yield to Maturity wordt vaak afgekort tot YTM. En met informatie over de Yield to Maturity kun je slim beleggen.

Je kunt immers kijken hoe hoog de Maturity Yield is. Hoe hoger de YTM is, hoe meer rendement jouw obligatie oplevert. En wanneer de obligatie dan lang genoeg aanhoudt, kun je best een aardig rendement opbouwen.

Je kunt bij DEGIRO gemakkelijk zoeken naar verschillende obligaties. Bekijk hier het aanbod van zero coupon obligaties bij DEGIRO. 

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>