Wat is beleggen? Dat is een vraag die veel beginnende beleggers zichzelf stellen. Ook ik probeerde mij als beginnende belegger een weg te banen door het spinnenweb aan informatie over beleggen. Ik zag door de bomen het bos niet meer.

Misschien herken jij jezelf hierin. Waarschijnlijk weet jij allang al dat beleggen veel kan opleveren, maar weet je niet precies hoe je moet starten met beleggen. Als dit voor jou geldt, wees dan gerust! In deze blog leg ik op glasheldere wijze uit wat jij moet weten om vandaag nog te starten met beleggen.

Wanneer je gaat beleggen koop je iets met de verwachting dat het later meer waardwordt . Je kunt beleggen in verschillende posities denk hierbij aan aandelen, obligaties, grondstoffen of cryptocurrency. Ook kun je beleggen in vastgoed, kunst of bepaalde vintage meubels.


De koers van deze beleggingen worden vaak bepaald door de vraag naar de belegging en het aanbod. Hoe meer vraag er is, des te hoger de koers staat waardoor je dus winst maakt op je belegging zodra je deze verkoopt.

Beleggen op beurzen

Met beleggen zul jij meer geld verdienen dan door te sparen. En dat mysterieuze beleggen gebeurt op de beurs. Je hebt ongetwijfeld wel een scene van een oude film gezien waarin beleggers op Wall Street wild aan het werk zijn achter hun computers. Tegenwoordig ligt dit allemaal iets anders.

Zie de beurs als de website bol.com. Bol.com heeft een denkbeeldige deal met een bedrijf dat boeken aanlevert. Dit bedrijf is de AEX, de beurs van Nederland. Daarnaast heeft Bol.com een denkbeeldige deal met een Amerikaans bedrijf, dat fietsen aanbiedt. Dit bedrijf is de Dow Jones, één van de vele fietsbedrijven van de Verenigde Staten. Zo is er een heel netwerk met bedrijven (of beurzen): de AEX, de Dow Jones, de Duitse Xetra en ga zo maar door.

Jouw gloednieuwe fiets wordt geleverd door PostNL. Jouw gloednieuwe aandeel wordt geleverd door een bank of broker.

Om ervoor te zorgen dat jij morgenochtend op een gloednieuwe fiets rijdt, bestel jij die vanavond bij bol.com. Bol.com heeft weer een deal met Amerikaanse fietsbedrijven die het pakket kunnen opsturen. En die deals hebben zij ook met het Nederlandse boekenbedrijf. De pakketbezorgers van het grote bedrijf bol.com zijn in dit geval de brokers en banken.

Koers S&P500

Door te denken aan bol.com kun je een beeld vormen bij beurzen. Alles wat op bol.com gebeurt is namelijk hoe de koers tot stand komt. Als op de beurs op die dag heel veel beleggingen van verschillende partijen worden verhandeld, stijgt de koers. Gebeurt dit minder, daalt de koers. De beurs is dus de vraag van aandelen en aanbod van aandelen.

Tip!

Het verschil tussen de aankoopwaarde en huidige waarde van jouw aandelen wordt ook wel jouw rendement genoemd. Dit wordt vaak uitgedrukt in percentages: een rendement van 5% betekent dat de huidige waarde van jouw aandeel 5% hoger ligt dan de aankoopwaarde. Winst dus!


Waarin kun jij beleggen?

Om te beleggen koop je dus producten op beurzen via een bank of broker. Zo kun je dus beleggen op verschillende beurzen. Je aandelen van Shell kopen op een van de beurzen, zoals de AEX, de Dow Jones, of de Duitse Xetra.

Beleggen is een ander woord voor 'investeren', want je investeert in een aandeel. Te allen tijde is het beleggen terug te brengen naar deze simpele kern: je koopt een stukje van een bedrijf. Gaat het goed met het bedrijf, dan wordt de waarde van jouw aandeel meer waard. Gaat het slecht met het bedrijf, dan wordt de waarde van jouw aandeel minder waard.

Het interessante van beleggen is dat je kunt investeren in heel veel verschillende soorten beleggingen. Denk nog maar eens terug aan bol.com: alle denkbare producten worden aangeboden.

Wat is beleggen? Beleggen kan in een van de vele verschillende producten, zoals:

  • Je kunt beleggen in aandelen.
  • Je kunt beleggen in obligaties.
  • Je kunt beleggen in ETFs.
  • Je kunt beleggen in beleggingsfondsen (vaak verkort tot 'fonds' of 'fund').
  • Je kunt beleggen in beleggingsfondsen (vaak verkort tot 'fonds' of 'fund').

Tip!

Ken jij de 70/30 regel al? Zorg ervoor dat jouw beleggingen uit 70% aandelen en 30% obligaties bestaat. Bedenk maar zo: hoe meer obligaties, hoe veiliger jouw geld. Een jonge twintiger kan bijvoorbeeld wegkomen met een 90/10 verhouding, terwijl een 60+-plusser misschien beter een 60/40 verhouding kan aanhouden. 


Beleggen bij een bank of broker?

Voor de beginnende belegger is het belangrijk om te beseffen wat het risico van het beleggen is. Er zijn tijden waarin het slechter gaat met de economie, waardoor jouw beleggingen minder waard worden.

Om jouw geldzo goed mogelijk in bescherming te nemen is het belangrijk om na te denken of je wil beleggen bij een bank of bij een broker. Dit komt neer op een kwestie van voorkeur.

Zie de bank als de bezorgservice van pakketten: iets duurder, maar op tijd. Beleggen bij een bank is gemakkelijk, aangezien de experts een selectie hebben gemaakt uit de 'beste' aandelen en fondsen. Zit jij te wachten op gebruiksvriendelijk en laagdrempelig beleggen tegen een kleine prijs? Dan is beleggen bij een bank voor jou.

Banken zijn als de iets duurdere bezorgservice, terwijl brokers goedkopere afhaalpunten zijn. Het product is hetzelfde, maar de kosten bij banken zijn hoger.  

Zit jij daar niet op te wachten? Dan is het wellicht interessant om te kiezen voor het broker alternatief: brokers. Brokers is te vergelijken met een afhaalpunt. Je moet zelf het pakket ophalen, maar het kost je minder geld.

Wat is beleggen bij een broker? Beleggen is een uitdaging. Met beleggen via een broker ontstaat namelijk de mogelijkheid om veel controle te krijgen over hoe jij wilt dat jouw portfolio eruit komt te zien. Met wat onderzoek, dat het beleggen zeker weten uitdagend maakt, kun je namelijk profiteren van lagere kosten dan beleggen bij een bank. 

Ik heb deze uitdaging aangepakt door te starten met beleggen bij DeGiro vanwege de lage kosten.

DeGiro


Starten met beleggen

Er zijn tegenwoorig voor startende beleggers veel mogelijkheden om heel gemakkelijk een breed portfolio op te bouwen. Een portfolio (of portfeuille) is een verzameling van alle aandelen, fondsen, ETFs of obligaties waarin jij hebt belegd. Als jij een eigen bol.com wil starten, wil je immers zoveel mogelijk producten op jouw website kunnen aanbieden.

Daarom is het verstandig om te beleggen in ETFs of fondsen, die op de beurs worden aangeboden. Er zijn verschillende soorten ETFs en fondsen. Dit zijn producten waarin heel veel verschillende soorten aandelen verspreid over verschillende landen en sectoren. Doe je dat consequent, zul je zien dat beleggen dat je investeringen langzamerhand meer waard worden.

Daarnaast wordt het risico van beleggen bij deze producten beperkt, aangezien er een heel grote spreiding is van aandelen. Gaat het slecht met de fietsenmarkt van Amerika? Dan kun je altijd nog Nederlandse boeken aanbieden. Stopt de levering van babyvoeding uit China? Dan heb je altijd nog tijdschriften uit Canada.

Van beleggen leer je daarnaast veel over de wereldeconomie. Op de websites van jouw bank of broker zul je te maken krijgen met grafieken, cijfers en termen die jou niets zullen zeggen. Dat je daardoor door de bomen het bos niet meer ziet, is begrijpelijk. Maar het is zeker de investering waard!

Verloop investeringen

Hopelijk hebben we jouw vraag 'wat is beleggen' een beetje beantwoord. Dat het uitdagend is, is zeker waar. Het is echter mogelijk om van een kleine, maandelijkse investering een fortuin op te bouwen. 

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>