• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • ETF
  • /
  • Beste ETFs: Top 5 beste ETFs! [2024 update]

Wat is het beste ETF van 2024? Je hebt ongetwijfeld gehoord van de voordelen van het beleggen in ETFs.

Je kunt namelijk met ETFs beleggen in één klap beleggen in meer dan 5.000 bedrijven verspreid over de hele wereld. Om zoveel mogelijk uit jouw vermogen te halen is het daarom belangrijk om ETF's te kiezen die goed passen in jouw portfolio.

Met de grote hoeveelheid ETFs is het niet heel gek dat je door de bomen het bos niet meer te zien.

 Gelukkig zijn er stappen die jij kunt zetten om toch een verstandige selectie te maken van ETFs die goed in jouw portfolio passen.

In dit artikel maken we met behulp van die stappen een top 5 beste ETFs!

Stappenplan om ETFs te kopen

  • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
  • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
  • 3. Stort geld en koop ETF's: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!

1. Vanguard FTSE All World (VWRL)

Rendement:
11,08%

2. Vanguard S&P500 UCITS ETF Euro

Rendement:
14,70%

3. VanEck Sustainable Global Equal Weights UCITS ETF

Rendement:
10,50%

4. iShares Core MSCI World UCITS (Acc)

Rendement:
12,97%

5. Vanguard FTSE Emerging Markets UCITS

Rendement:
6,70%

Het rendement dat je hierboven ziet, is gebaseerd op het geannualiseerde rendement dat wordt berekend door de analysewebsite Morningstar.

Dit rendement is berekend over de langst mogelijke periode. Hoe langer een ETF actief is op de beurs, hoe betrouwbaarder dit percentage is. Wij kiezen altijd het geannualiseerde rendement dat over de langste periode wordt berekend.


Waarom beleggen in ETFs?

Voordat je begint met beleggen in ETFs is het belangrijk om de volgende vraag te beantwoorden: waarom beleggen in ETFs? Het aanbod in de beleggingswereld kan namelijk voor beginnende en voor ervaren beleggers soms nog wel eens overweldigend zijn. 

Er zijn namelijk talloze bedrijven op verschillende beurzen die hun aandelen aanbieden. Het beleggen in aandelen brengt echter risico's met zich mee. Zie het als het wedden op een voetbalclub in de Eredivisie. Je kunt je geld inzetten op Ajax, Feyenoord of op PSV, maar er zal altijd maar één club kampioen worden.

Bij ETFs werkt dat anders. Bij een ETF investeer je niet in een enkele voetbalclub, maar beleg je in de hele Eredivisie. Zo heb je door te beleggen in een ETF direct een groot aantal aandelen in jouw bezit. En vanuit die positie maakt het jou niet uit welke club kampioen wordt, want je hebt geïnvesteerd in alle clubs.

Dit voorbeeld is versimpeld, maar raakt wel de essentie van beleggen in ETFs. Een concreet voorbeeld wat net zo goed illustreert hoe ETFs werken, is de S&P500. De S&P500 is een index die de 500 grootste bedrijven van Amerika vertegenwoordigd, zoals Google, Microsoft of Tesla. 

Deze index schommelt net als de economie heen en weer. In januari kunnen de bedrijven wellicht beter presteren dan in februari. Nu is het zo dat ETFs deze schommelingen precies volgen. Zo heb je het bedrijf Vanguard dat een S&P500 ETF aanbiedt.

Dat ETF volgt dan de S&P500 index 1-op-1. Daardoor is er geen ruimte voor handelen vanuit emotie of vanuit speculatie. Vanguard belegt met het ETF in de prestaties van de 500 grootste bedrijven. Punt.

Als belegger heeft het beleggen in ETFs het grote voordeel dat je direct een enorme spreiding in jouw portfolio aanbrengt. Met het beleggen in de Vanguard S&P500 beleg je zo al direct in 500 bedrijven. En dat valt qua aantal nog best mee, want de meeste ETFs beleggen in één klap in meer dan 5.000 bedrijven.

Omdat aanbieders van ETF niet zoveel hoeven te nadenken over waarin zij beleggen, kunnen de kosten laag gehouden worden. Je hoeft als bedrijf namelijk niet een aantal technici aan te nemen die continu berekenen welke investering interessant is en welke niet. Nee, je volgt de markt, klaar. De lage kosten zijn daarmee direct één van de grootste voordelen van het beleggen in ETF.

Een laatste voordeel van het beleggen in ETFs is de brede spreiding in sectoren. We gaven net al het voorbeeld van beleggen in de Eredivise, maar hoe interessant zou het zijn als je direct ook kunt beleggen in competities in de tennis-, handbal- of hockeywereld? Dit is wat er gebeurt bij het beleggen in ETFs: je belegt in verschillende sectoren.

Daar houdt het niet op, want met ETFs dek je verschillende regio's in de wereld. De meeste ETFs hebben het grootste aandeel in de Verenigde Staten geïnvesteerd, omdat de markt daar simpelweg dominant is. Maar, tegenwoordig komen er steeds meer regio's in opkomst, zoals Azië en Europa. En ETFs dekken die wereldwijde spreiding in bijna alle gevallen volledig. 

Samenvattend zijn ETFs interessant voor beleggers omdat er direct een bepaalde index wordt gevolgd. Daardoor zijn de kosten van beleggen heel laag.

Daarnaast wordt er direct in heel veel verschillende bedrijven belegd, waardoor je jouw kansen spreidt. Ook hebben ETFs een wereldwijde spreiding. Als laatste is de spreiding in sectoren bij ETFs hoog, waardoor je verschillende markten dekt.  


Waar moet je op letten bij ETFs?

We hebben in het begin van dit artikel onze top 5 natuurlijk al verklapt, maar dat vereist nog wel een beetje uitleg. Die top 5 is namelijk niet uit de lucht komen vallen, want we hebben er eerst onderzoek naar gedaan.

Er zijn veel ETFs, dus het is belangrijk om kritisch te zijn om te onderzoeken of het ETF een interessante belegging kan zijn.

Zoals eerder gezegd zijn er ETFs met beleggingen in verschillende landen, verschillende sectoren tegen verschillende prijzen.

Het is belangrijk om hierin een goede balans te vinden. Hierin is het verstandig om zoveel mogelijk spreiding aan te brengen. Dit kan je bijvoorbeeld doen door in jouw portfolio verschillende regio's te dekken.

Kort gezegd zijn wij in onze top 5 op zoek gegaan naar ETFs die jij kunt gebruiken om spreiding aan te brengen op verschillende vlakken tegen een relatief lage prijs. Wij hebben daarnaast per ETF vier aspecten geanalyseerd. Deze vier aspecten lichten wij hieronder toe: 

Grootte ETF

Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. In grote lijnen kan je stellen dat een ETF waar een grotere hoeveelheid geld in is geïnvesteerd een veiligere belegging is dan een ETF waar wat minder geld in is geïnvesteerd.

Een ETF waar veel geld in is geïnvesteerd is namelijk te bestempelen als een betrouwbaar ETF. Immers, er zijn talloze beleggers jou voor geweest in het beleggen hierin. Daarnaast is het zo dat de koers meer liquide dan ETFs met een doorgaans kleine grootte.

Dit heeft als voordeel dat het ETF sneller in waarde stijgt dan ETFs waarvan de grootte lager is. Bij een 'klein' ETF is de kans daarom groter dat de prijs van het ETF stagneert, terwijl de prijs van een 'groot' ETF in dezelfde periode meer kan stijgen. 

Rendement

Niet geheel onbelangrijk: rendement. Nu zal je misschien denken dat een hoog rendement altijd betekent dat het ETF beter presteert. Echter is dit niet helemaal het verhaal.

De koers van een ETF komt namelijk tot stand door de prestaties van het bedrijf enerzijds en de marktwerking van vraag en aanbod anderzijds. Als alle 879 bedrijven in het ETF in een jaar stijgen in waarde, dan is de kans groot dat de koers van het ETF meestijgt.

Maar, het kan ook zo zijn dat de koers stijgt doordat de vraag naar het ETF heel hoog is en het aanbod laag. Met andere woorden: doordat er extreem veel wordt gehandeld in een bepaald ETF kan de koers worden opgeschroefd terwijl de bedrijven zelf niet zozeer zijn gestegen in waarde.

Daarom is het met rendement verstandiger om te kijken naar stabiliteit. Is het rendement van het ETF stabiel? Dat zegt meer over de kwaliteit van het ETF dan een ETF waarin de koers in een korte periode enorm gestegen is. 

De take-away message is daarom als volgt: stabiliteit van het rendement gaat boven explosiviteit van het rendement. 

ESG Score

Ooit hebben we gelezen dat de aandelenmarkt hetzelfde is als het casino. Beleggers die al meer artikels op onze website hebben gelezen weten hopelijk wat wij hiervan vinden. Met ons pakket aan strategieën zitten wij namelijk niet aan de roulettetafel met de keuze op nummertje 34 zwart, maar zetten wij geld in op alle getallen. Ons breng je niet zo snel van de leg!

Een manier waarop de kwaliteit van ETFs kunnen worden beoordeeld heeft alles te maken met de ESG-score. In een onlangs geschreven artikel leggen we uit wat ESG is en wat je ermee kunt. Hoe lager de ESG-score, hoe toekomstbestendiger een aandeel. 

Beurs

Een ETF kunnen je aanschaffen op verschillende beurzen. Dat wil zeggen dat hetzelfde ETF aan te schaffen is op bijvoorbeeld de Nederlandse AEX, de Duitse XETRA of de Amerikaanse NASDAQ en NYSE. 

Het enige verschil tussen de verschillende beurzen zijn de kosten. De stelregel hiervan is als volgt: hoe dichter bij huis, hoe lager de transactiekosten. 

Een uitzondering hiervan is de Verenigde Staten. Veruit het grootste deel van de beleggingswereld bevindt zich in het land van het Witte Huis en the Big Apple. Daarom is het beleggen in ETFs op deze beurzen wat goedkoper gemaakt dan je zou verwachten bij een land dat heel ver van Nederland verwijderd ligt. 

Bekijk daarom voordat je een ETF aanschaft goed op welke beurs je een transactie afhandelt. De kosten hiervan verschillen per beurs.


Wat zijn de beste ETFs? 

We hebben ETFs vergeleken op de bovenstaande factoren. Wil jij weten hoe je dat kunt doen? We hebben een artikel geschreven over de DEGIRO Kernselectie, waarin we je precies uitleggen hoe jij een ETF kunt analyseren.

Onze top 5 bestaat volledig uit ETFs die in de DEGIRO Kernselectie zitten, waardoor je voor deze ETFs geen transactiekosten betaalt. En dan volgt hier onze top 5 beste ETFs!

1. Vanguard FTSE All World (VWRL)


Kosten

0,22%

Grootte ETF

$13.669 miljoen

Rendement

11,08%

ESG Score

22

Beurs

Euronext Amsterdam

ISIN-code

IE00B3RBWM25

Op onze nummer 1 staat dit All World FTSE ETF van Vanguard. Dit ETF is wereldwijd één van de meest verhandelde ETFs en wordt in de volksmond ook wel VWRL genoemd. Het is belangrijk om te vermelden 

Anno 2024 investeer je met dit ETF in zo'n 7.244 bedrijven over de hele wereld. De verdeling landen is gunstig, aangezien het grootste deel met zo'n 60% wordt belegd in Amerikaanse bedrijven. De overige beleggingen zijn verspreid over Europa, het Verenigd Koninkrijk, Azië en Japan.

De kosten zijn met 0.22% laag, zodat het een interessante langetermijninvestering is. Daarnaast is dit ETF met een totaal vermogen van $ 13.669 miljoen één van de grootste ETFs ter wereld, waarmee het een veilige investering is. 

Het rendement is met 11.06% zeer goed. Ook is de ESG-score lager dan het wereldwijde gemiddeld, waarmee het dus een toekomstbestendige investering is. Dit ETF is te verhandelen op de Euronext Amsterdam. Voor Nederlandse beleggers een uitstekende keuze dus. 

Door te beleggen in dit Vanguard FTSE All World ETF zorg je direct voor spreiding in jouw portfolio. Deze spreiding is terug te zien in de hoeveelheid landen en de hoeveelheid verschillende sectoren. Dit FTSE All World UCITS is geschikt voor mensen die direct een breed portfolio willen hebben. 

Select Columns Layout

2. Vanguard S&P500 UCITS ETF Eur


Kosten

0,07%

Grootte ETF

$32.849 miljoen

Rendement

14,70%

ESG Score

21

Beurs

Euronext Amsterdam

ISIN-code

IE00B3XXRP09

Dit Vanguard S&P500 is één van de meest toonaangevende ETFs in de beleggingswereld. Dit ETF, wat ook tot de DEGIRO Kernselectie behoort, belegt namelijk direct in de meest winstgevende markt ter wereld.

Dit ETF streeft ernaar lage kosten en de simpele formule aan te bieden aan beginnende beleggers voor de lange termijn. Dit ETF volgt de 500 grootste bedrijven van de Verenigde Staten. Punt. 

Met een kostenpercentage van 0,07% zijn bovendien de kosten extreem laag. Hierdoor houd je als belegger het meest rendement over. Ook de grootte van dit ETF spreekt boekdelen. Met $ 32.849 miljoen is dit veruit het grootste ETF in onze top 5 en wellicht de wereld. 

Het rendement is daarmee met 14.70% het hoogst uit onze top 5. Dat is niet gek, want het ETF belegt in giganten als Google, Tesla en Microsoft.

Ook de ESG-score is met 21 uitstekend. Als laatste is het ETF te verhandelen via de Euronext Amsterdam, waardoor het voor Nederlandse beleggers een voordelige ingang is op de Amerikaanse markt. 

Select Columns Layout

3. VanEck Sustainable Global Equal Weights UCITS


Kosten

0,20%

Grootte ETF

$461 miljoen

Rendement

10,50%

ESG Score

19

Beurs

Euronext Amsterdam

ISIN-code

NL0010408704

Op de nummer 3 in onze top 5 zien wij VanEck terug met hun Sustainable Global Equal Weights ETF terug. Dit ETF is een ETF met een nadrukkelijke focus op het investeren in duurzame bedrijven.

In tegenstelling tot onze nummers 1 en 2 van Vanguard wordt door VanEck voor zo'n 40% belegt in de Verenigde Staten en de overige 60% in bedrijven in Europa, Japan en het Verenigd Koninkrijk.

Qua sector is het interessant dat VanEck een toenemend aandeel investeert in opkomende markten, zoals de eSports markt. Dit ETF van VanEck is een product van Nederlandse bodem en heeft een grootte van zo'n $ 461 miljoen. Dit is aanzienlijk kleiner dan onze nummers 1 en 2, maar alsnog een groot bedrag. 

Het rendement van het ETF is met 10,50% zeer goed. Ook de ESG-score is met 19 uitstekend en scoort het best uit onze top 5. Tevens is dit ETF verhandelbaar op de Nederlandse Euronext. 

Kortom, met dit ETF breng je een brede spreiding aan in jouw portfolio, die vergelijkbaar is met het VWRL op onze nummer 2. Het verschil is dat dit ETF van VanEck een mindere focus heeft op de Verenenigde Staten, maar haar blik meer richt op de rest van de wereld. 

Select Columns Layout

4. iShares Core MSCI World UCITS (Acc)


Kosten

0,20%

Grootte ETF

$46.768 miljoen

Rendement

12,97%

ESG Score

21

Beurs

Euronext Amsterdam

ISIN-code

IE00B4L5Y983

Op onze nummer 4 in deze lijst staat dit wereldwijde ETF van iShares. De iShares Core MSCI World UCITS wordt ook wel gezien als hét alternatief voor de vwrl en is te verhandelen op de Nederlandse Euronext. Dit ETF volgt net als de VWRL de iShares MSCI World Index.

Dit iShares Core ETF volgt dus grofweg de wereldmarkt als het gaat om beleggingen. Het interessante van deze All World UCITS ETF is dat rendement dat je hebt gemaakt wordt herbelegd in het fonds. In de rest van de ETFs van dit fonds is dit niet het geval, want zij keren het dividend uit. 

De kosten van dit ETF zijn met 0.20% laag. Ook de grootte van dit ETF is - net als VWRL - enorm groot. Daarmee is het ETF één van de veiligste investeringen.

En dat blijkt ook, want het rendement is met 12,97% hoog. De ESG-score is 21 en daarmee prima. Ook dit ETF is verhandelbaar op de Euronext Amsterdam. 

Dit ETF is een goed alternatief van het VWRL en heeft een uitstekende spreiding in sector en landen. 

Select Columns Layout

5. Vanguard FTSE Emerging Markets UCITS


Kosten

0,22%

Grootte ETF

$2.656 miljoen

Rendement

6,70%

ESG Score

26

Beurs

Xetra Duitsland

ISIN-code

IE00B3VVMM84

De hekkensluiter van onze top 5 is dit Emering Markets ETF van Vanguard. Dit ETF streeft ernaar de consument kennis te laten maken met de Aziatische beleggersmarkt.

In tegenstelling tot de eerdere genoemde MSCI World Index of World UCITS ETF beleggingen, is de iShares Emerging Markets volledig gericht op goede, nieuwe markten.

En die nieuwe markt bestaat voornamelijk uit de Aziatische markt en een kleiner aandeel in de markt van Latijns-Amerika. Zo beleg je in zo'n 1.771 bedrijven verspreid over Azië en Zuid-Amerika.

Dit ETF brengt een kostenpercentage van 0.22% in rekening. Dit percentage is in lijn met de rest van onze top 5. De grootte van dit ETF is met $ 2.656 miljoen niet heel groot, maar ook niet heel klein.

Qua risico is dit een ETF met een wat hoger risico, omdat opkomende markten natuurlijk wat minder voorspelbaar zijn dan de gevestigde markten in de Verenigde Staten.  

Het rendement van dit ETF is met 6,70% het laagste uit onze top 5. Dat is niet heel gek, want de opkomende markt is wat volatieler dan de gemiddelde markt. Ook de ESG-score van dit ETF is met 26 het slechtst uit onze top 5. 

Kortom, dit ETF is een interessante investering voor beleggers die toekomst zien in de opkomende markten van Azië en Latijns-Amerika. Deze markten zullen niet vandaag of morgen exploderen, maar wie weet wat de toekomst brengt. 

Lees tip:

Wat is de S&P 500 Index? Alles wat je moet weten!


Hoe beleg je in ETFs?

En dat brengt ons bij de laatste stap: het kopen van een ETF. Dit kan bij verschillende partijen, zoals brokers of banken.

Wij raden zelf broker DEGIRO aan voor het beleggen in ETFs, omdat de transactiekosten daar laag zijn in vergelijking met andere aanbieders. Ook is dit platform heel overzichtelijk. Dit kun jij lezen in onze DEGIRO Review

Vervolgens gaat het zoeken van een ETF redelijk gemakkelijk. Bij DEGIRO, maar ook bij andere brokers, kan jij gemakkelijk zoeken naar elk aandeel, fonds of ETF dat jij wil aanschaffen. In dit artikel zijn we geïnteresseerd in ETFs, dus selecteren we in de navigatiebalk 'Trackers (ETF's). Dit is in het plaatje hieronder te zien: 

In dit scherm kan je hierna simpelweg op onderzoek gaan, want je krijgt een lijst te zien met alle ETFs die er beschikbaar zijn. Ben je op zoek naar een specifiek ETF? Dat kan!

Je kunt dit doen door de unieke ISIN-code in te vullen van het ETF. Elke belegging heeft zo'n unieke ISIN-code. Je kunt dit ook doen door simpelweg een zoekterm in te vullen. In het plaatje hieronder hebben we dit bijvoorbeeld gedaan met de zoekterm 'tech', maar dit kan ook met een term als 'all world' of 'equal'. 

En dan rest ons maar één ding: kopen! Dit is pas mogelijk op het moment dat er genoeg geld op jouw beleggingsaccount staat. In het plaatje hieronder geven we als voorbeeld het Vanguard S&P500 ETF. Dit ETF kost op het moment van kopen €78,31 euro, dus dat bedrag zal minimaal op jouw rekening moeten staan voordat je kunt beleggen hierin.

Op het moment dat jij een market order invoert, de hoeveelheid participaties die jij wilt kopen hebt ingevoerd en op 'koop' drukt, heb jij een ETF gekocht. Let wel op: dit werkt alleen op het moment dat de beurzen open zijn. Doe je het buiten de beurstijden? Dan wordt het kopen uitgesteld tot de volgende ochtend. 


Wat zijn de risico's van beleggen in ETF's?

Of je nu belegt bij een bank, een beheerde belegger of een broker: het risico blijft gelijk. Er leiden verschillende wegen naar Rome, en dat geldt bij ETFs net zo erg als bij het bouwen van wegen. Je kunt namelijk een ETF kopen bij een bank, een broker of via een bepaalde beurs. Je investeert echter altijd in hetzelfde ETF. 

Het risico van beleggen bestaat uit verschillende factoren. Zo speelt onder andere het rendement, de grootte van het ETF of de regio mee.

Hoe groter het ETF, hoe lager de risico's. En hoe duurzamer de sectoren waarin wordt belegd, hoe veiliger de investering. In dit geval zitten we dus veilig, want duurzame energieaandelen zijn van nature duurzaam.

De ETFs die vertegenwoordigd zijn in onze top 5 zijn over het algemeen ETFs die groot zijn met een brede spreiding in verschillende regio's en verschillende sectoren. Deze ETFs zijn een stevige investering in jouw portfolio, omdat de ETFs van nature een laag risico hebben. 

Met een enkel ETF in onze top 5 zou je al een relatief veilige investering kunnen hebben. Echter zou het nog interessanter zijn als beleggers ervoor kiezen om meerdere ETFs aan te schaffen. Dit is namelijk een methode om nog meer spreiding aan te brengen in jouw portfolio. 

Hieronder vind je een link naar DEGIRO. Door hier een account aan te maken kun je direct beleggen in de ETFs die we in dit artikel behandeld hebben. Liever eerst wat meer te weten komen over dit platform? Lees dan onze DEGIRO review.


Beoordeling

4.5/5

Nog geen account bij DEGIRO?

Maak binnen 10 minuten je gratis account aan en koop direct ETF's van de kernselectie!

  • Snel en gemakkelijk beginnen met beleggen
  • Een van de goedkoopste van Nederland
  • Groot aanbod van producten
Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>