• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • ETF
  • /
  • Beste Beleggingsfondsen: Dit zijn de top 5 beste beleggingsfondsen [2024 update]

Wat zijn de beste beleggingsfondsen in 2024? Het is tegenwoordig met de lage spaarrente interessant om te beleggen in beleggingsfondsen.

Maar ook als de rente stijgt blijft beleggen een goede investering. De vraag is alleen: waar begin je?

Er is een enorme hoeveelheid aan beleggingsfondsen beschikbaar, dus hoe jij de beste keuze maakt uit de beste beleggingsfondsen is best nog wel een opgave.

Toch zijn er simpele factoren die jij kunt gebruiken om een weloverwogen keuze te maken en zo het beste uit jouw beleggingsfondsen te halen. In dit artikel lichten we daarom een aantal beleggingsfondsen uit!

Beste beleggingsfondsen 2024 kopen stappenplan:

  • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan. De redenen hiervoor leggen we uit in onze review van dit platform.
  • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
  • 3. Stort geld en koop aandelen: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!

Waar hebben we op gelet in het maken van de top 5 beleggingsfondsen? Het is belangrijk om na te denken over verschillende factoren die invloed hebben op beleggingsfondsen. En dat leggen we hieronder uit!

Checklist beleggingsfondsen kiezen

  • Type beleggingsfonds. Een aandelenfonds dat zich richt op startende markten (Emerging Markets) is risicovoller dan beleggingsfondsen dat investeert in gevestigde bedrijven, duurzame energiebronnen en staatsobligaties. Grofweg zijn er aandelenfondsen, obligatiesfondsen en mixfondsen. De meeste beleggingsfondsen zijn mixfondsen. 
  • Lopende kosten. Dit zijn de kosten die jaarlijks in rekening worden gebracht voor het beleggen in een beleggingsfonds. 
  • Grootte fonds. Beleggingsfondsen worden gerund door grote bedrijven, zoals Vanguard of Nationale Nederlanden. Hoe groter het fonds, hoe veiliger de belegging.
  • ESG-score. Dit is de Environmental Sustainability & Environmental score. Dit is grofweg de duurzaamheid van de beleggingsfondsen. We hebben onlangs een artikel geschreven over wat ESG is. Deze ESG-score loopt van 0 tot 50. Hoe lager de score, hoe duurzamer de belegging. Het gemiddelde ESG ligt zo rond de 23. Alle beleggingen die wij belichten scoren lager, en dus beter, dan deze gemiddelde ESG.
  • Belangrijkste argumenten. Beleggingsfondsen richten zich op een bepaalde niche of sector in de markt. Dit zijn belangrijke argumenten die een belegger in overweging moet nemen voordat er wordt geinvesteerd in het beleggingsfonds. 
  • Rendement van de afgelopen 5 jaar.

Wat zijn de best presterende beleggingsfondsen van 2024?

Wat zijn nu de beste beleggingsfondsen van dit moment? Op basis van ons eigen onderzoek hebben wij gekeken naar de best presterende beleggingsfondsen van dit moment.

Het kiezen van de beste beleggingsfondsen kan natuurlijk best lastig zijn, uit ons onderzoek hebben we hieronder de beste beleggingsfondsen op een rij gezet.

Kortom, als jij op zoek bent naar goede beleggingsfondsen om te investeren, dan zijn dit 5 opties die je niet mag missen.

1. ACTIAM Duurzaam Index Aandelenfonds Wereld | AVIAW


ISIN-Code: NL0011309349

Type fonds: Wereldwijd Large-Cap

Kosten: 0.08%

Grootte fonds: 528 miljoen

ESG-score: 21/50

Rendement 5 jaar: 12.71%

Dit fonds belegt op een duurzame wijze in aandelen van wereldwijd gespreide beursgenoteerde ondernemingen in Europa, Noord-Amerika en de Pacific. Het beleggingsfonds volgt de MSCI World Index.

De kosten van dit fonds zijn met 0.08% extreem laag! Er wordt uitsluitend belegd in aandelen die voldoen aan Environment, Social en Governance (ESG)‐criteria.

Het fonds streeft ernaar om de ESG-score die hoger is dan de Index en een water en C02-voetafdruk die lager is dan de Index.

Dit geeft een afwijking (tracking error) ten opzichte van de index. De vrijkomende middelen vanuit de uitgesloten ondernemingen worden op een zodanige wijze belegd dat de tracking error geminimaliseerd wordt. 

2. Robeco Sustainable Global Stars Equities Fund EUR G


ISIN-Code: NL0010366407

Type fonds: Wereldwijd Large-Cap

Kosten: 0.66%

Grootte fonds: 3222 miljoen

ESG-score: 20/50

Rendement 5 jaar: 15.47%

Dit fonds heeft een Bronze Morningstar Analyst Rating voor zijn schone aandelenklasse. Dit is een van de beste beleggingsfondsen ter wereld, omdat de fondsgrootte heel groot is (meer dan 3222 miljoen!).

Het wordt beheerd door twee ervaren beheerders die drie en twee decennia relevante ervaring hebben.

Het fonds wordt beheerd volgens een doordachte en gestructureerde bottom-up benadering en het richt zich op bedrijven die kwaliteitskenmerken hebben, maar vooral kunnen profiteren van een overgang naar een duurzamere economie.

Deze bedrijven worden geselecteerd met behulp van de Impax Sustainability Lens, een instrument dat kijkt naar duurzaamheidsrisico's en kansen.

De beheerders houden een beetje rekening met hun benchmark en daarom kan de portefeuille er per regio en per sector anders uitzien. Maar de beheerders onderscheiden zich vooral met hun aandelenselectie. 

3. NN Global Fund


ISIN-Code: NL006311805

Type fonds: Wereldwijd Large-Cap

Kosten: 0.73%

Grootte fonds: 672 miljoen

ESG-score: 21/50

Rendement 5 jaar: 10.26%

Ook dit fonds heeft als een van de beste beleggingsfondsen een bronzen rating voor zijn schone aandelenklasse.

En dit fonds wordt beheerd door een team van drie portefeuillebeheerders onder leiding van de jarenlange lead manager Hendrik-Jan Boer. De aanpak zelf is de afgelopen jaren verbeterd.

Zo is het duurzaamheidsbeleid in de loop der tijd geëvolueerd van een combinatie van een best-in-class benadering met een meer verfijnde benadering die gebruik maakt van duurzaamheidsscreening.

Deze is gericht op een combinatie van een intern ontwikkelde ESG-score, ESG-momentum, uitsluiting van activiteiten en gedrag en controversiële risicoanalyse.

En een andere evolutie van de processen is het verhogen van het niveau van actief beheer. Het proces is kwalitatiever geworden en heeft het een meer uitgesproken focus op kwaliteit.

Dit heeft er ook toe geleid dat de portefeuille is overgegaan naar een sterkere groeistijl.

4. NN Europa Duurzaam Aandelen Fonds N.V.P


ISIN-Code: NL0000292746

Type fonds: Europa Flex-Cap

Kosten: 0.68%

Grootte fonds: 138 miljoen

ESG-score: 19/50

Rendement 5 jaar: 9.75%

Dit beleggingsfonds volgt de MSCI Europe (NR) index. De beheerder van de index, MSCI, is opgenomen in het ESMA register voor indices en beheerders van indices.

In het geval de index niet langer wordt aangeboden of materieel zal wijzigen heeft de beheerder van het beleggingsfonds een procedure opgesteld hoe de beheerder van het fonds in deze gevallen dient te handelen.

Op verzoek van beleggers is een afschrift van deze procedure kosteloos verkrijgbaar.

Door te beleggen in duurzame bedrijven wil het beleggingsfonds de belegger de mogelijkheid bieden te streven naar rendement in brede zin, zowel bedrijfseconomisch als duurzaam.

5. BNP Paribas Global Income Multi-Factor Equity Fund Classic | BGHEF


ISIN-Code: NL0006294167

Type fonds: Aandelen Wereldwijd Dividend

Kosten: 0.87%

Grootte fonds: 191 miljoen

ESG-score: 21/50

Rendement 5 jaar: 6.67%

Dit fonds heeft in 2019 de Gouden Stier gevonden als een van de beste beleggingsfondsen.

Het fonds belegt wereldwijd in goed verhandelbare aandelen van defensief georiënteerde bedrijven die een relatief hoog en stabiel dividend uitkeren.

De aandelen zijn wereldwijd. Er wordt naar gestreefd posities in andere valuta’s dan euro volledig af te dekken naar euro.


Beleggingsfondsen Top 10

Als jij op zoek bent naar de beste fondsen om te beleggen dan kun je naast onze top 5 met beste beleggingsfondsen natuurlijk ook kijken naar de Top 10 beleggingsfondsen bij grote brokers.

Klik op onderstaande knop om direct de top 10 best presterende beleggingsfondsen te zien bij DEGIRO.


In welke beleggingsfondsen moet ik beleggen?

Met de huidige spaarrente van 0% is het een uitgelezen kans om te beginnen met beleggen. En zelfs als de spaarrente in de komende jaren stijgt, blijft beleggen een goede investering.

Dan is nu de vraag: waarin? Wat zijn de beste beleggingsfondsen?

Als je voor het eerst wilt beleggen zul je misschien in het begin ervaren dat je door de bomen het bos niet meer ziet. En dat is helemaal niet gek, want het aanbod aan verschillende soorten beleggingen is groot.

ESG

Een beleggingsfonds is maar een van de vele soorten beleggingen. Je kunt ook beleggen in obligaties, aandelen, ETF's en alles daar tussenin.

Toch kunnen we je tips geven rondom het investeren in een beleggingsfonds, zodat jij zelf kunt bepalen wat de beste beleggingsfondsen zijn. Hieronder geven we je een overzicht van de belangrijkste dingen die jij moet weten om succesvol te beleggen: 

1. Budget

Allereerst is het zo dat beleggen pas wat oplevert als je het voor een langere periode (meer dan 15 jaar) belegt. Althans, dat geldt zo voor fondsen.

Stel daarom jouw budget op om te beleggen wat bestaat uit geld wat jij voor een langere periode kunt missen.

Dit hoeft echt niet in een keer 1000 euro te zijn; ook met een bedrag van 50 euro per maand kun jij al beleggen.

Zo zijn er fondsen die zo'n 25 euro per aandeel kosten. Wees dus verstandig en stel een budget op voor de lange termijn met geld wat jij wel kunt missen. 

2. Manier van beleggen

Grofweg zijn er drie manieren van beleggen: actief beleggen, passief beleggen en beheerd beleggen.

Een actieve belegger houdt de koers dagelijks bij, koopt en verkoopt op de korte termijn en is op actieve wijze bezig met het portfolio.

Laat je niet gek maken door verhalen van dit soort beleggers, want de actieve belegger omvat maar een heel klein percentage van alle beleggers. En deze vorm is veel risicovoller dan de andere twee vormen.

Daarom is het verstandig om passief te beleggen of beheerd te beleggen. Een passieve belegger legt bijvoorbeeld elke maand een vast bedrag in een selectie van fondsen.

Dit kun je ook laten doen bij een beheerde belegger, maar dat is iets duurder. Samengevat kun je het best passief beleggen in een beleggingsfonds of beheerd beleggen tegen een hogere prijs.

3. Aanbieder

En het verschil in manier van beleggen brengt ons direct bij de aanbieder. Je kunt immers beleggen bij verschillende aanbieders, zoals jouw eigen bank, bedrijven als DEGIRO, BUX-Zero of BINCKForward.

En welke aanbieder bij jouw past, is eigenlijk simpeler dan je vooraf zou bedenken. Beleggen bij een bank is duur. Doe dat niet als jij een verstandige, passieve belegger bent.

Beleggen bij een broker als DEGIRO, BUX-Zero of eToro is goedkoop, maar kost wat meer research. We hebben je al een top 5 beleggingsfondsen gegeven, dus die zou je zo kunnen kopieren naar jouw portfolio.

Liever beheerd beleggen? Maak dan een keuze voor beheerd beleggen aanbieders als Meesman of BINCKForward.

Wij beleggen zelf bij DEGIRO, omdat het platform gebruiksvriendelijk is en lage lopende kosten hanteert op beleggingsfondsen. 

Beleggen met Kleine bedragen?

Bij DEGIRO kun je op een simpele manier beleggen in aandelen, ETF's en meer. Voor iedere belegger is dit een betrouwbaar platform met lage handelskosten.

Let op: Met beleggen kan je je inzet verliezen

4. Kosten

Succesvol beleggen betekent dat je de kosten laag houdt. Bij fondsen worden aankoopkosten en lopende kosten gerekend.

De aankoopkosten bestaat uit een % dat je betaalt over de aankoopwaarde. Bijvoorbeeld: je koopt een aandeel ter waarde van 100 euro in een beleggingsfonds met 0.38% aankoopkosten, dan betaal je 0.0038 * 100 = 38 cent.

Deze kosten zie je niet terug, maar worden verrekend in de prijs van de aandelen.

Vervolgens worden er lopende kosten in rekening gebracht. Dit is een jaarlijks percentage dat je afdraagt over de hoogte van de huidige waarde van jouw portfolio.

Stel: er geldt een % lopende kosten van 0.45% en de waarde van jouw portfolio bedraagt aan het eind van het jaar 1000 euro, dan betaal jij 0.0045 * 1000 = 4,50 euro aan lopende kosten in dat jaar.

Zoals altijd geldt: houdt de kosten laag. Over het algemeen is het heel goed mogelijk om te beleggen in beleggingsfondsen door de kosten onder de 1% te houden. Hoe hoger de kosten, hoe minder rendement je eraan overhoudt. 

5. Spreiding

Als laatste is het van belang dat je beleggingen spreidt. En hierbij gaat het om spreiding over verschillende soorten fondsen, maar ook spreiding in sectoren.

Volledig beleggen in bijvoorbeeld een fonds in de mijnsector is bijvoorbeeld veel risicovoller dan beleggen in 5 verschillende fondsen met verschillende sectoren. 

Als de mijnsector instort heb je in ieder geval nog 4 andere fondsen over als back-up. 


Rendement en risico van beleggingsfondsen

Of je nu belegt bij een bank, een broker of een beheerde belegger: het risico blijft gelijk. Dit komt namelijk doordat bij al die aanbieders wordt geïnvesteerd in hetzelfde fonds.

Het risico van een beleggingsfonds zit in verschillende factoren verstopt. We hebben het al even kort gehad over de ESG-Score, waarmee je kunt bepalen of een fonds duurzaam is.

Met behulp van deze score kun je een grove toekomstbestendige inschatting maken van de risico's.

Daarnaast spelen er andere factoren mee met het rendement, zoals de grootte van het fonds of de sector. Hoe groter het fonds, hoe lager de risico's. En hoe duurzamer de sector, hoe veiliger de investering.

Het rendement van beleggingsfondsen heeft alles te maken met de prestaties van de bedrijven waarin de beleggingsfondsen investeren.

Over het algemeen kun je stellen dat als het goed gaat met de economie, het goed zal gaan met je beleggingsfondsen. Met behulp van spreiding over verschillende landen en sectoren vergroot je de kans dat jij veel rendement behaalt. 

Hieronder vind je een link naar DEGIRO. Door hier een account aan te maken kun je direct beleggen in de fondsen die we in dit artikel behandeld hebben. Eerst liever wat meer te weten komen over dit platform? Lees dan onze DEGIRO review.


Veelgestelde vragen

Hoe hebben jullie bepaald welke beleggingsfondsen het beste zijn?

Om te bepalen welke beleggingsfondsen het beste zijn hebben wij rekening gehouden met meerdere criteria. Zo hebben wij gekeken naar de lopende kosten, de grootte van het fonds, de ESG-score en het rendement van de afgelopen jaren. Op basis hiervan hebben we een top 5 samengesteld waarin we de beste fondsen terug hebben laten komen. Dit zijn dus de beleggingsfondsen waar wij - op basis van onze analyse- veel vertrouwen in hebben.

Wat is het gemiddelde rendement van beleggingsfondsen?

Wanneer we kijken naar het rendement van beleggingsfondsen over de afgelopen paar jaar dan zien we dat dit gemiddeld tussen de 6 en 8% per jaar is. Uiteraard kan dit verschillen per fonds. Sommige fondsen presteren namelijk boven dit gemiddelde en andere presteren hier juist onder. Om die reden is het belangrijk dat je goed onderzoek doet in welke beleggingsfondsen jij geld stopt.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>